İstanbul 4 Şubesi
250 | | | 05-06-2022
3600 DERKEN!
TALAT YAVUZ

3600 DERKEN!

Devletimiz memurlara, çalışırken veya emekli olduğunda ödeyeceği maaş, ikramiye ve sağlayacağı diğer avantajları vs. belirlemek ve yönetmek için bir sistem kurmuş. Memurun eğitim durumu, unvanı, sınıfı, derece ve kademesi, yönetim kademesindeki düzeyine göre, çeşitli basamaklardan oluşan göstergeler ve çarpanlar oluşturmuş.

Bu sistemin kurulmasındaki amaç, memurlarımız için ayırabildiğimiz kaynağın, önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde, adaletli bir şekilde dağıtılmasıdır. Bu sistem iyi kurgulandığında, adaleti sağlamanın yanında memuruna, görevini yaparken belli şartları sağladığında üst basamaklara çıkma ve daha iyi imkânlara kavuşma fırsatı da veriyor.

Sistem bu şekilde kurgulandığı için doğal olarak bütün memurlar bir üst kademeden maaş alabilmek ve emekli olabilmenin yolunu arıyor. Mesleğinin son yıllarında il müdürü olabilmek veya kurum değiştirmek için gösterilen çaba aslında bu çabadır.

Son yıllarda şahit olduğumuz, özellikle de bugünlerde yoğunlaşan tartışma ve beklenti nedir diye baktığımızda ise bu sisteme çok da uymayan, dört meslek gruplarına verilen 3600 ek gösterge vaadinin sebep olduğu belirsizliği görüyoruz. Tepkiler dinmek bilmiyor. Emekli veya görevde olsun bize ulaşabilenlerin verdiği tepkiden, bu vaadin milletimizin adalet terazisinden geçmediği anlaşılıyor. Bence de haklı tepkiler geliyor.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım sistemi bir şehrin su şebekesine benzetirsek, kurak bir mevsimde şebekeye biraz daha fazla su vermekle, şebekedeki bazı muslukları daha da açmak arasındaki fark bu tepkiyi oluşturuyor. Tam da burada Memur Sen olarak problemi çözecek tekliflerimizle masadayız.

Kamuoyunda emeklilikte maaş ve ikramiyeyi artırmanın yolunun sadece ek göstergenin 3600’e çıkarılması gerekir gibi yanlış bir bilgi var. Amaç emeklilikteki maaş ve ikramiyeyi artırmaksa, şartları tutanları 3600’e çıkararak, şartları tutmayanları da çarpan katsayıyı yükselterek problem çözülebilir.

Memur Sen olarak aylardır ısrarlı takibimiz sonucunda konunun anlaşıldığını görmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Yapılan düzenleme, basına yansıdığı gibi herkesi kapsayacak şekilde sonuçlanırsa, hem hükümet hem de memur kazanacak. Aksi takdirde hükümet, bütçeden daha çok pay ayırdığı halde memnuniyet değil çığ gibi tepki üretmiş olacaktı. Özensiz benzer uygulamaları özellikle salgın sürecinde sağlık alanında görmüştük. Bu sefer aklıselim hâkim gelecek gibi duruyor.

Demek ki herkese 3600 ek gösterge derken, aslında bilmeden de olsa hangi formülle olursa olsun, ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde hem adil bir uygulama hem de biraz daha yüksek emeklilik maaşı ve emekli ikramiyesi demiş oluyoruz.

Bu arada bir olumsuzluk yaşansın da oluşacak tepki ile Memur Sen’i bir kaşık suda boğalım diye ellerini ovuşturanlar, bir kez daha hayal kırıklığı yaşayacaklar, üzgünüm! Çünkü Memur Sen dersini çalışır ve sonuç alır.

Talat YAVUZ

Memur Sen İstanbul İl Başkanı

yavuztlt@hotmail.com

 

 

 

Tüm Yazılar
1 EĞİTİM BİR SEN KONGRESİNİ YAPTI
2 HATALAR ZİNCİRİ
3 YÖNETCİLERİN SESİNE KULAK VERELİM
4 MEB NE YAPTI NE YAPMALI?
5 KİM SINIFTA KALDI?
6 ASRIN FELAKETİ!
7 NE ZAMAN SAHİP ÇIKACAKSINIZ?
8 İSVEÇ NE İSTİYOR?
9 TÜRKİYE YÜZYILINDA EĞİTİM YÖNETİMİ NASIL OLMALI?
10 ALKIŞLADI MI, ALKIŞLAMADI MI?