İstanbul 4 Şubesi

Yeni müfredatlar eski kavramlarla değil 21. Yüzyılın gerçekleriyle hazırlanmalıdır!

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Yönetici Okulu programında stratejist Abdullah ÇİFTÇİ’ yi konuk etti.

Şube Başkanı Talat YAVUZ’ un açılış konuşmasıyla başlayan programda YAVUZ,  eğitimde dünyadaki gelişmeleri takip etmek, eğitimdeki arayışımızı daha yakından değerlendirmek, günümüzde yaşanan olayların arkasında neler olduğunu tartışabilmek adına bu ayki programda Abdullah ÇİFTÇİ hocamızı konuk ettik.  Programımızda hedefimiz, ‘’Eğitimdeki değişim dönüşümü doğru yönetebiliyor muyuz,   sanal para sanal zekâ eğitim alanını ne kadar ilgilendiriyor, dış politikada gördüklerimiz ne anlam ifade ediyor’’ gibi sorulara cevap bulmak olacak, diyerek sözlerini sonlandırdı..

Dünyanın arka planında kimler olduğunu bilmeden nelerin ne amaçla yapıldığını bilme ihtimalimiz yok diyerek sözlerine başlayan stratejist Abdullah ÇİFTÇİ, 21. Yy da küreselcilik adı altında yeni bir ideoloji var. Şuan teknoloji okur-yazarlığı doğru okunmazsa çıkarımlarımız yanlış olur. Bugün facebook, tweter, google gibi sanal ağların hangi farklı amaçlar için kurulduğunu, teknolojiyi doğru okumakla anlarız, dedi.

Algımızla oynuyorlar, ne gerçek ne sahte anlamamız gittikçe zorlaşıyor diyerek sözlerine devam eden ÇİFTÇİ, 2018 yılında en çok uzaylı haberleri duyacağız ve neyin gerçek neyin sahte olduğunu anlayamayacağız. Şu an sosyal medya üzerinden dünyadaki tüm çocukların beynine format atılıyor. Bütün çocukların huzursuz ve hiperaktif olmasının nedeni, sosyal medyanın arka planındaki kurgulardır. Sosyal medyadaki yönlendirmeler çocuklarımızın zihinlerini şekillendirmektedir. Biz kendi eğitim sistemimizi kurgularken bu arka plandaki algı yönlendiricileri dikkate alarak şekillendirmeliyiz, diyerek sözlerine devam etti.

Özellikle çocuklarımızın yetiştirilmesinde millet olarak artık daha dikkatli davranmak zorundayız diyen ÇİFTÇİ, kimin ne amaçla çocuklarımızı etkilemeye çalıştığına dikkat etmeliyiz. Çocuklarımızın dünyası çok  başka. Dünyalarına özel müdahale var. Yapay zekâ teknolojisiyle çocukların dünyalarına müdahale ediliyor. Arttırılmış gerçeklik ile ne gerçek ne sahte algılamayacak çocuklar. Bu nedenle bugün en çok konuşmamız gereken gündelik olaylar yerine çocuklarımızı bu tür algılardan ve yönlendirmelerden nasıl koruruz olmalıdır. Eğitimcilerimize düşen ise yeni müfredatlar hazırlarken eski kavramlarla değil 21. Yüzyılın gerçekleriyle hazırlamak olmalıdır diyerek cümlelerini sonlandırdı.

Çiçek takdimi ile sona eren programa Ataşehir , Kartal, Pendik ve Sultanbeyli ilçe milli eğitim müdürlerinin yanı sıra çok sayıda milli eğitim şube müdürü de katıldı.